torstai 23. maaliskuuta 2017

Ilmari Laitin arkisto luovutettiin Saamelaisarkistoon

Kansallisarkiston Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)-projekti sai ensimmäisen arkistoluovutuksen tiistaina 14.3., kun Ilmari Laiti luovutti arkistonsa Saamelaisarkistoon. Duojár (saamenkäsityöntekijä, taidekäsityöläinen) ja opettaja Ilmari Laitin on toiminut Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa saamenkäsitöiden lehtorina, koulutuksenjohtajana ja v.a. rehtorina.

https://www.facebook.com/ylesapmi/videos/

http://yle.fi/uutiset/

Mihku-Ilmar Ilmari Laiti 

Ilmari Laiti on ollut Lapin läänin taidetoimikunnan jäsen vuosina 1972–1974, koti- käsi ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman suunnittelutoimikunnan, Lapin läänin keskiasteen koulutuksen suunnittelulautakunnan jäsen. Hän on työskennellyt toiminimi Johannes Laurin palveluksessa vuosina 1965–1972, Rovaniemen ammatillisen kurssikeskuksen saamenkäsityökurssin johtajana ja saamen käsityön konsulenttina Lapin läänin kotiteollisuusyhdistyksessä ja Sápmelaš duodjárat ry:ssä. Ilmari Laitilla on monipuolinen käsityöalan koulutus niin Suomesta kuin Ruotsistakin.

Arkisto sisältää Ilmari Laitin luonnospiirustuksia, näyttelytoimintaan sekä asiantuntija- ja opetustehtäviin, yhdistystoimintaan ja projekteihin liittyviä asiakirjoja, lehtiartikkeleita ja biografista aineistoa. Laitin arkisto kuvaa myös saamelaisen käsityökoulutuksen historiaa ja Koti-, käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelmien ja näyttötutkintojen kehittämistä Suomessa saamelaisen käsityön osalta. Ilmari Laiti on osallistunut useisiin Saamelaisalueen ja -kulttuurin piirissä toimivan organisaation logon suunnitteluun. Hänen suunnittelemiaan logoja on ollut käytössä ainakin Saamelaisalueen koulutuskeskuksella, Inarin ja Utsjoen diabetesyhdistyksellä. Ilmari Laitin aineisto sisältää myös kattavan arkiston logohahmotelmia vuosien varrelta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja (Saamelaisarkisto) Inker-Anni Linkola, etunimi.sukunimi@arkisto.fi, 029 533 7042

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti