torsdag 30 april 2020

Ođđa mielbargi prošeavttas / En ny medarbetare i projektetBures!

Mu namma lea Elina Kuhmunen ja lean ođđa mielbargi AIDA prošeavttas.
Mon lean bargan Ájtte museas máŋga jagi ja lean čuvvon prošeavtta dán rájis go álggahii.
Dál illudan hui ollu searvat dán joatkoprošektii –
AIDA – Arkiv som aktörer i samtiden.

Jag heter Elina Kuhmunen, är född i Jåhkåmåhkke och är ny medarbetare i AIDA-projektet. Jag har jobbat på Ájtte museums publika enhet under många år och har fått följa AIDA på håll.
Jag är väldigt glad över att nu få vara en del av detta fortsättningsprojekt –
AIDA - Arkiv som aktörer i samtiden.

Under min tid på Ájtte har jag arbetat med publikt arbete. Jag har bland annat ansvarat för butiken, guidningar och för museets tillfälliga utställningar. Utställningsarbete och samarbetet med slöjdare och konstnärer är erfarenheter jag tar med mig in i projektet.
Duodji har funnits kring mig under uppväxten och skapandet har varit en passion sedan barnsben. Jag är utbildad inom duodji på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk under åren 2006-2008.
Att få arbeta kreativt med slöjden till 100% är något jag kan sakna. Därför känns detta projekt enormt intressant och värdefullt, då jag får arbeta med just duodji, fast på ett annat sätt.
 Det samiska språket är en annan av mina hjärtefrågor. Jag vill bidra till att det är ett levande språk. Och för mig är samiskan ett självklart förstahandsval, om situationen tillåter det.
I projektet ser jag möjligheter till utveckling inom områden som jag själv brinner för men här finns även nya outforskade utmaningar.

Framöver ansluter fler medarbetare till projektet, förutom projektledarna som varit med sedan start. Det ska bli riktigt roligt att få göra denna resa tillsammans med dem, slöjdarna, konstnärerna och ni andra som vill hänga med.

Mii oaidnalit! Vi ses! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar