fredag 22 maj 2020

Oahpes doahpagat ođđasit guorahallamis - AIDA II -prošeavtta ođđa bargi muitala iežas birra

Bures! Mun lean Tiina-Maria Aalto, AIDA -prošeavtta ođđa prošeaktabargi Sámi Arkiivvas Anáris. Mun buvttán prošektii iežan máhtu gráfalaš plánemis, dáidagis ja duojis, buvttadeamis ja searvvušprošeavttain. AIDA -prošeavttas mu bargun lea ee. plánet ja dahkat gráfalaš materiálaid, čohkket arkiivvaid ja maiddái beaivádit ja ovddidit prošeavtta neahttasiidduid (www.arkisto.fi/aida) ovttas eará AIDAlaččaiguin.


#arkiiva

 

Mun lean maŋimuš áiggiid smiehttan mii dat arkiiva oba leage. Muhtun olbmui dat mearkkáša dieđu, nubbái fas gavjás ráju. Hárve mii goit jurddašit arkiivva dan oktavuođas go mii seailluhit duođaštusaid ja muittuid, nugo boares govaid. Mu mielas buot sosiála media kanálat (Facebook, Instagram, Twitter…) leat seammás modeardna arkiivvat vaikke daid ulbmilin leatge leat sosiála, guoimmuheaddji ja gávppálaš fálaldagat. Muhtumin sosiála media oalgebuvttan šaddá materiála, mii sulastahttá arkiivva. Dan dihte lea miellagiddevaš smiehttat, makkár dáláš arkiivva sáhtá oppanassii leat.



AIDA II

 

Oahpásmuvven AIDA-prošektii jagis 2018 go stuđerejin garraduoji Anáris. Barggan hui mielas dujiin ja duojáriiguin. Bargu dujiin ja dáidagiin mearkkaša munnje oktasaš áiggi mu dovdduiguin ja vásihusaiguin, mii lea seamma áigge munnje paradoksalaččat sihke meditašuvnnalaš ja jierpmálaččat hástaleaddji ášši. Duddjoma bokte lean oahpan ođđa áššiid iežan birra. Barggan maid dan ovdii ahte mu sámegielmáhttu nánosmuvašii ja basttášin vel buorebut gulahallat duodjebirrasis. Lean vásihan searvvošdáidda- ja searvvušlašvuohtaprošeavttain servoša fámu! “Mii lea duodjearkiiva?” leage maŋimuš ja deháleamoš gažaldat. Lean sihkkar ahte mii ovttas gávdnat dasa vástádusaid. Dahkkot AIDAs ovttas dan buot buoremus veršuvdna.


Govva: Olga Poppius 2019
Čálli lea AIDA-prošeavtta ođđá bargi ja gárjillaš-suopmelaš dáiddar guhte ássá Áŋŋelis. Son liiko vihkkedallat eallima ja niedaga šaddolanjas.

***


Tutut käsitteet uudelleen arvioinnissa - AIDA II hankkeen uusi työntekijä esittäytyy

 

Hei, olen Tiina-Maria Aalto, AIDA II-hankkeen uusi projektityöntekijä Saamelaisarkistossa Inarissa, ja osaamisalaani ovat graafinen suunnittelu, taide ja käsityö, hanketuotannot ja yhteisöhankkeet. AIDA II:ssa työskentelen mm. graafikkona, käsittelen aineistoja ja päivitän ja kehitän hankkeen kotisivuja (www.arkisto.fi/aida) muiden aidalaisten kanssa. 

#arkisto 


Asioiden käsitteellisyys on lähellä sydäntäni; kyseessähän on kieli siinä missä kirjoitus, kuva, kaiverrus kuin ommelkin - siispä olen viime aikoina pohtinut mikä on arkisto. Yhdelle se merkitsee tietoa, toiselle pölyistä varastoa. Harvoin kuitenkin ajattelemme arkistoivamme asioita, vaikka säilytämme todistuksia ja muistoja, kuten vanhoja paperivalokuvia. Mielestäni myös kaikki sosiaalisen median kanavat (Facebook, Instagram, Twitter…) ovat moderneja arkistoja, vaikka niiden ensisijaiset arvot ovat olla sosiaalisia, viihteellisiä ja kaupallisia palveluita. Kun sosiaalisen median sivutuotteena syntyy jo arkistoon verrattavaa materiaalia, on kiinnostavaa miettiä mitä kaikkea nykyaikainen arkisto voi vastaavasti olla.

AIDA II

 

Tutustuin AIDA –hankkeeseen vuonna 2018 opiskellessani Saamenkäsityöalan artesaaniksi Inarissa. Duodjin ja duojareiden parissa työskentely on minulle mieleistä monella tapaa. Käsityön ja taiteen työstäminen merkitsee minulle läsnäoloa tunteideni ja kokemuksieni kanssa, joka on samaan aikaan paradoksaalisesti sekä meditatiivista että älyllistä. Duodji on parantanut itsetuntemustani. Henkilökohtaisena tavoitteenani on nyt saamenkielentaitoni kehittyminen, jotta kykenen kommunikoimaan yhteisössäni paremmin. Aiemmat kokemukseni yhteisötaide- ja yhteisöllistämishankkeiden tuotantojen parissa ovat osoittaneet, että yhteisössä on voimaa! Mutta mikä on duodjin arkisto? Tähän kysymykseen AIDA mielessäni kiteytyy. Olen varma, että yhteistyö luo vastauksia. Tehdään AIDA:sta paras mahdollinen versio yhdessä.

Kirjoittaja on AIDA -hankkeen uusi työntekijä, Angelissa asuva suomalais-karjalainen kulttuurialojen moniosaaja, taiteilija ja realisti, joka pohtii sanojen alkuperiä ja haaveilee kasvihuoneesta.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar